Microscope Session_DVD2.0

Microscope Sessions is de verzamelnaam van events rond samenwerkingen in beeld en geluid, georganiseerd door DS-X en de trans-media-akademie Hellerau in Dresden.
De recentelijk verschenen msDVD2.0 vat 17 werken in ruim 90 minuten aan audiovisuele experimenten van de afgelopen 4 jaar samen op één schijfje.

Wat meteen opvalt is de diversiteit, zowel qua nationaliteit van de artiesten als in visuele en conceptuele stijl van de werken. De meeste zijn wel onder de noemer van experimentele elektronische composities te plaatsen door hun beeld, geluid/muziek of techniek.

De compilatie ontbreekt verder enige andere bindende factor op thematisch vlak wat betreft de films. Ook wordt de productie datum niet altijd vermeld, waardoor het werk soms moeilijk te plaatsen valt.
Dit dwingt enigszins tot het loskoppelen van de tijd die in dergelijke producties vaak sterk gekoppeld is aan de gebruikte of beschikbare technologie.


01: Mille & Mr. Hirsch / Ritchei Riediger: [oszo¹]™
02: Enzym / Tobias Peier: abschnittsbevollmächtigter

Het gevolg is dat een werk dat x-tal jaren terug het resultaat was van een creatief gebruik van de ‘state of technology’ vandaag de dag misschien verworden is tot iets te maken valt met een gebruiksklare filter.
Hierdoor is men eerder geneigd de werken als op zichzelf staand te bekijken en als het resultaat van een creatief proces in plaats van een techniek of trucje.
Sommige films zijn echter slap en maken zich er met nietszeggende, letterlijk op de muziek reagerende vormen gemakkelijk van af (Signal en Olaf Bender’s “Spiral”,Komet en Frank Bretschneider’s “Twist”). Natuurlijk ontbreken de clichématige met wat filters bewerkte hoogspannigsmasten en stadsbeelden niet in de verzameling (Quench en Videotroopers : “notch”, Escape_now! en Seduce “25.2”).


03: Solotempo / TC.DE-FENCE Systems: egoist
04: Mr. Projectile / 1/2FRAIL: you need (instrumental)

Opvallend echter zijn het knappe 2d vs. 3d texture en maskeerwerk in “n.gl” van Petard en Depart en het uitermate subtiele [oszo¹]™ van Ritchie Riediger, een pseudo- wetenschappelijke visualisatie van biomorfe, cellulaire structuren.


05: Vokoi Kazunowski: frozen wadi-ram
06: Petard / Depart: n.gl

Eenmaal in het menu van de DVD valt 1 ding op: er mist een overzicht van alle titels.
Het bijhorende boekje lost dit probleem echter op, en als het dan toch open ligt is het slechts een kleine stap naar het bladeren naar de informatie behorende bij een bepaalde film. Deze korte, informatieve, soms vage of burleske tekstjes zijn samen met de korte geschiedenis over, en terminologie problematiek rond de VJ van de hand van Annet Dekker, een welkome bijlage.
Los van smaak of persoonlijke opinie kunnen deze gebruikt worden om het werk te plaatsen.
Bij sommige werken staat ook nuttige informatie over hoe ze bedoelt zijn ervaren te worden.
Zo ontbreekt het Moiré effect bij de allereerste track (“The vascular system…”) grotendeels wanneer op een computermonitor bekeken in plaats van een TV, en blijkt een op kleine speakers onhoorbare sub-bas de oorzaak te zijn van sommige bewegingen bij [oszo¹]&trade.


07: Person: person in mekanik wunderland
08: Funckarma / Michel De Klein: celine

msDVD2.0 bevat synesthetische experimenten die goed in het oog en oor liggen en biedt door diens variatie een overzicht van de stand van zaken in aanpak, zowel technisch als conceptueel.

Homepage : DS-X


09: Gameboyzz Orchestra Project / Pawel Janicki: mastah lo-rez
10: Signal / Olaf Bender: spiral