Rheo – Ryochi Kurokawa

Rheo – Ryochi Kurokawa

De nieuwe performance van Ryochi Kurokawa is momenteel volop aan het touren.  Pas nog te zien op 5 Days Off in Amsterdam is Kurokawa populair bij de muziek/digitale kunst/technologiefestivals, maar hij is ook al lang geaccepteerd bij de meer traditionele podia en musea zoals Tate Modern.

‘Rheo’ is een audiovisueel concert getoond op drie schermen gebaseerd op bestaand en HD geschoten materiaal. Dit wordt weer met allerlei digitale processen bewerkt. Het levert een oogstrelende stroom beelden en geluiden op, die vloeien van een complex systeem van kleine draadjes naar natuurlijke landschappen van bergen en mos. De horizon verandert langzaam in een simpele lijn, die alles met elkaar verbindt. De performance bouwt langzaam op naar een abstracte sequentie waar de beelden als een windvlaag over de drie schermen worden geblazen. Deze scène is absoluut een hoogtepunt; de dynamiek, hoe Kurokawa de drie schermen gebruikt – want laten we wel zijn, meestal zijn die er toch alleen voor de show – , allemaal erg sterk.

Maar live is het niet. Alleen het geluid wordt live in  5.1 surround gepositioneerd. Op de drie schermen zal bij elke optreden hetzelfde worden afgespeeld. Vergelijk het met een muziekoptreden; je voelt je toch een beetje aan het lijntje gehouden als de band precies doet wat op de cd staat. Juist omdat het achterliggende idee van deze performance de Griekse uitdrukking ‘panta rhei’ is, oftewel ‘alles stroomt’. Oftewel, zoals de beschrijvende tekst van de performance aangeeft: “iemand kan nooit dezelfde rivier twee keer oversteken, omdat water en persoon niet meer dezelfde zijn.” Is het dan niet toepasselijker om de live software meer z’n werk te laten doen? Is dat niet juist het spannende aan generatieve software dat het elke keer anders is, dat elk optreden uniek is? Natuurlijk heb je als performer dan minder controle en zit het misschien allemaal minder strak in elkaar, maar waarom werk je er anders mee?

Kurokawa gaat zonder twijfel een succesvolle tour tegemoet, maar hopelijk werkt hij in de toekomst het live aspect van zijn optredens verder uit.

Voor de trailer en meer info: www.cimatics.com